US Dollar en Coinbase ook beschuldigd voor Bitcoin Sell-Off

De versterking van de Amerikaanse dollar en de technische problemen bij de grote crypto-uitwisseling Coinbase zouden volgens analisten gedeeltelijk verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de gisteren geziene bitcoin (BTC) crash.

Er zit iets achter elke crash van ‘s werelds nummer één crypto, en velen worden vastbesloten om te vinden wie en wat de schuld is. Sommigen geloven dat één van de factoren achter de prijsdaling van gisteren tot ca. 30.700 dollar per bitcoin de USD zou kunnen zijn.

Als “we echt op zoek zijn naar een meer cause-and-effect driver om [maandag] pull-back uit te leggen, anders dan het voor de hand liggende “wat omhoog gaat moet omlaag komen” element, zou het [maandag] een griezelige correlatie zijn met de Amerikaanse dollar, die hard van haar eigen dieptepunten stuiterde [op maandag],” schreef Mati Greenspan, oprichter van Quantum Economics, gisteren in zijn nieuwsbrief, en voegde eraan toe dat de aandelen en grondstoffen ook verzachtend werken op de sterkte van de greenback.

Greenspan voegde verder toe dat er niemand is die “precies kan zeggen waar het zal draaien, of wanneer de pijn zal eindigen,” maar voor hem leek deze prijsactie “vreemd genoeg te doen denken aan de begin 2017 bull market pullbacks”.

Ondertussen, Vijay Ayyar, hoofd van Business Development met crypto trader uitwisseling Luno, werd geciteerd door Bloomberg als te zeggen dat als de Amerikaanse dollar index “bevoegdheden door” het niveau van 92 (momenteel zitten op bijna 90,5), “dan kunnen we hebben gezien een bitcoin top op [USD] 40.000.”

Tegelijkertijd wijzen anderen op een andere mogelijke oorzaak achter de crash, en een bekritiseerde eerder. Crypto-onderzoeker en analist Willy Woo twitterde dat de verkoop van de spotmarkt rond de 38.000 dollar begon, “toen Coinbase gedeeltelijk faalde, en niet registreerde dat er aankopen werden gedaan, waardoor de prijs [USD] 350 lager werd dan die van andere, waardoor de prijs van de index die futuresbeurzen gebruiken voor het berekenen van de hefboomwerking van de financiering omlaag ging en de speculatieve markten een neerwaartse druk op de ketel kregen”.

Hij stelde verder of futuresbeurzen “Coinbase uit hun index hadden moeten verwijderen tijdens het incident om de situatie te firewallen”.

Alistair Milne, Chief Investment Officer bij het Altana Digital Currency Fund, merkte op dat Coinbase “minstens 1000 lager” handelde dan zijn concurrenten Bitfinex en Binance.

Welke markt?

CNN Business betoogde dat bitcoin nu in een berenmarkt zit, maar Naeem Aslam, chief market analyst bij AvaTrade, werd geciteerd als zeggend dat “de stierenloop nog niet voorbij is, en het is nog steeds waarschijnlijk dat het zijn reis naar de bovenzijde maakt”. Ondertussen tweette Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, dat de gebeurtenissen van de dag bevestigen dat BTC “waarschijnlijk niet meer dan een maand lang zal stijgen met 1500% per jaar”.

Bovendien hebben sommigen erop gewezen dat bitcoin al eerder grotere correcties heeft gezien in tijden van enorme winsten.

Bovendien, per ketenanalysebedrijf Glassnode, omdat de on-chain fundamentals sterk bleven ondanks de waarde dip, wat wijst op een gezond netwerk, veroorzaakte die dip “een duidelijke bounce off the bear/bull drempel op de bitcoin dormancy flowchart”.

“Actieve adressen voor zowel BTC als ETH zijn ook allebei bijna altijd hoog”, merkten onderzoekers van Coin Metrics vandaag op, en voegden eraan toe dat deze toename aangeeft dat de on-chain activiteit toeneemt.

Ook benadrukten ze dat het aantal adressen met minstens BTC 1.000 aanzienlijk is toegenomen sinds het begin van 2021, wat “mogelijk nog meer bewijs is dat de instellingen hier te blijven”.

Ten slotte zijn er, zoals altijd het geval is, geruchten over een mogelijke ‘walvis’-invloed, en wordt er gesproken over samenzweringen en manipulaties – en wordt er kritiek geuit op de onvermijdelijke heropleving van deze discussies.

Op pixeltijd (14:21 UTC) handelt BTC tegen USD 34.029 en stijgt met 6% in een dag en 8% in een week. De prijs steeg met 82% in een maand en met 336% in een jaar.

Comments are closed.